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Surplus Withdrawal Applications

Under the Pension Benefits Act (PBA), an employer can make an application to the Superintendent for a
payment of surplus in three circumstances:

e From a continuing pension plan;
e Where the pension plan is being wound up; and

e From a pension plan that is being partially wound up (where the partial wind up has an effective
date prior to July 1, 2012).

FSCO policy S900-512: Application by Employer for Payment of Surplus on Wind Up of a Pension
Planprovides detailed information about an application for payment of surplus to the employer on a wind
up or partial wind up of a pension plan.

These FAQs address the following:

e Transition rules regarding the introduction of FSCO surplus policies S900-512: Application by
Employer for Payment of Surplus on Wind Up of a Pension Plan and S900-514: Surplus
Distribution by Written Agreement - The Role of Legal Counsel; and

e An application for payment of surplus to an employer from a continuing pension plan.

Transition rules regarding surplus policies

Q1: If an employer filed either a notice of surplus application (“surplus notice”) or a surplus
application with the Superintendent before the posting of surplus policies S900-512:
Application by Employer for Payment of Surplus on Wind Up of a Pension Plan and S900-514:
Surplus Distribution by Written Agreement - The Role of Legal Counsel, how will the new
policies impact the filing?

A1l: In this situation, the Superintendent will apply the requirements under the old surplus application
policies (i.e., S900-510, S900-511 and S900-503, as applicable) except where they are inconsistent with
the PBA and Regulation 909 or any direction that was given by FSCO to the applicant. The Superintendent
reserves the right to request additional information regarding the surplus notice and/or surplus
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application. Any questions or concerns about a specific surplus notice or surplus application should be
directed to the appropriate FSCO Pension Officer. You can find your plan’s Pension Officer on FSCQO'’s
website. - 02/2019

Payment of surplus to an employer from a continuing pension plan

Q2: What rules apply for payment of surplus to the employer from a continuing pension plan
(i.e., while the pension plan continues in existence)?

A2: Section 79 of the PBA and sections 25 and 26 of Regulation 909 primarily set out the rules for the
payment of surplus from a continuing pension plan. Under the surplus withdrawal rules, the legal
authority by which an employer can receive payment of surplus from a continuing pension plan can exist
in one of three ways:

1. if the documents that create and support the pension plan and pension fund provide for the
payment of surplus to the employer; or

2. if there is a written agreement between the employer and at least two-thirds (2/3) of members and
an appropriate percentage of former members, retired members and other persons who are entitled
to payments under the plan which provides for the payment of surplus to the employer; or

3. if the withdrawal of surplus by the employer while the plan continues in existence is authorized by a
court order declaring that the employer is entitled to surplus while the plan continues.

In order for an employer to receive a payment of surplus, the employer will be required to transmit a
notice of application (“surplus notice”) to the parties listed in section 78(2) of the PBA, and file a surplus
application with the Superintendent. The requirements for the surplus notice and surplus application are
set out in section 25 of Regulation 909.

The employer’s surplus application will require the consent of the Superintendent. Before providing
consent, the Superintendent must be satisfied of the following:

a. the pension plan has a surplus, based on the reports provided with the employer’s surplus
application;

b. there is legal authority by which an employer can receive payment of surplus from a continuing
pension plan (i.e., in one of the three ways describe above);

c. where all pension benefits are not guaranteed by an insurance company, the greater of the
following amounts has been retained in the pension fund as surplus:

(i) the sum of “"A” and “B” where,
e "A”is an amount equal to the sum of twice the normal cost of the pension plan and twice
the provision for adverse deviations in respect of the normal cost of the pension plan, and

e “B”is an amount equal to 5 per cent of the liabilities of the pension plan, determined in
accordance with the regulations, and

(ii) an amount equal to 25 per cent of the liabilities of the pension plan, determined in accordance



with the regulations;

d. where all pension benefits under the pension plan are guaranteed by an insurance company, and a
discharge has not been obtained with respect to all of the benefits under section 43.1 of the PBA,
then the following amount must be retained in the plan as surplus:

e an amount equal to at least the sum of two years of the normal cost of the pension plan
and two years of the provision for adverse deviations in respect of the normal cost of the
pension plan, determined in accordance with the regulations (specifically Regulation 909);
and

e. the employer and the plan comply with all other prescribed requirements regarding surplus
payment.

Section 26 of Regulation 909 prescribes the manner of calculating plan assets and liabilities to be used in
determining the required amount of surplus to be retained in the pension plan. - 02/2019

Q3: Who should be a party to a written agreement that provides for payment of surplus to the
employer from a continuing pension plan?

A3: Where the employer’s application for consent to payment of surplus is made while the plan is
continuing, a written agreement among the following persons is required for the payment of surplus to
the employer based on a written agreement pursuant to section 77.11(7) of the PBA:

e the employer;

e at least two-thirds (2/3) of the plan members (and for this purpose, a trade union that
represents members may agree on their behalf); and

e the number considered appropriate in the circumstances by the Superintendent, of former
members, retired members and other persons who are entitled to payments under the pension
plan, as of the specified date for payment of the surplus. The specified date must be included in
the application. In most cases, the Superintendent has determined the appropriate number is
two-thirds of this group. However, the number is ultimately at the discretion of the
Superintendent. - 02/2019
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