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Regulation 177/11 made under the Pension Benefits Act - Questions 
& Answers 

Changes applied to Jointly Sponsored Pension Plans 

Q1. What is a jointly sponsored pension plan (JSPP)? 

A1.  A JSPP is a contributory defined benefit pension plan in which the employer(s) and the members 
share responsibility for the plan’s governance and funding.  A JSPP can be sponsored in a multi-employer 
arrangement or a single employer arrangement.  If there is a funding shortfall, both the employer(s) and 
members are responsible for funding up to half the shortfall. The employer(s) and the members are 
jointly responsible for the governance of the pension plan, including all decisions about the terms and 
conditions of the plan, any amendments to the plan, and the appointment of the administrator of the 
plan. -08/2011 

Q2. What is the new process by which a pension plan identifies itself as a JSPP? 

A2. The plan administrator must file a statement with the Superintendent that certifies that the plan 
satisfies the criteria to be a JSPP under the PBA and Regulation 909, R.R.O. 1990 (the Regulation), 
certifies the date on which it became a JSPP and describes how the plan satisfies the criteria to be a 
JSPP.  The statement must be filed no later than the date on which the first valuation report is filed or 
submitted after the pension plan becomes a JSPP. -08/2011 

Q3. What are the implications if a pension plan does not comply with the certification process? 

A3. The plan will not be considered a JSPP and the normal funding rules for pension plans will apply. 
Members are not required to fund any shortfall, and members are not jointly responsible with the 
employer(s) for any governance issues other than those provided under the PBA, such as governance 
issues for which a board of trustees of a multi-employer plan with member representation is responsible.
-08/2011 

Q4. Are the pension plans identified in the regulation the only JSPPs that will receive the 
funding relief?
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A4. Yes, the JSPPs listed in s. 1.3.1(3) of the Regulation are the only JSPPs that will receive the solvency 
funding relief as provided in the regulation. -08/2011 

Q5. I am a member of one of the pension plans exempted from solvency funding.  Who should I 
contact if I have any questions about how this exemption will affect my pension? 

A5. All questions about your pension plan should be directed to the plan administrator.  You may find out 
who your administrator is by going to the “Pension Plan Information Access” on FSCO's website
-08/2011 

Q.6. Effective January 1, 2012, all pension plans are required to include information about the 
plan’s transfer ratio in their annual statements to plan members.  Further, JSPPs must provide 
additional information in their annual statements.  What additional information must JSPPs 
provide in their annual statements to plan members? 

A6. In addition to the information that all pension plans are required to provide to members in their 
annual statements, depending on whether the plan is a MEPP or a SEPP, there are additional disclosure 
requirements for a JSPP.  If a JSPP has specified in its valuation report, a solvency deficiency that is lower 
than the amount of the solvency deficiency that would be calculated for the plan under section 1.3.1(2) of 
the Regulation, then the additional information outlined below must be included in the annual statement. 
Section 1.3.1(2) states that the amount of the solvency deficiency of a pension plan as of a particular 
valuation date is the amount by which 'A' exceeds 'B' where: 

'A' is the sum of the solvency liabilities, the solvency liability adjustment and the prior year 
credit balance as of the valuation date, and 

'B' is the sum of the solvency assets and the solvency asset adjustment as of the valuation 
date. 

The following additional information must be provided in the annual statement to a member of a JSPP: 

a statement that the pension benefits established under the plan are not guaranteed by the 
Pension Benefits Guarantee Fund; 

a statement that, on wind up of the pension plan, the PBA allows pension benefits to be reduced 
if assets of the plan are not sufficient to meet the liabilities of the plan; 

a statement that contribution rates for an employer (or a person or entity required to make 
contributions on behalf of an employer) and for members could change depending on how well 
the plan is funded on a going concern basis; 

a statement setting out the contribution rates for an employer (or a person or entity required to 
make contributions on behalf of an employer) and for members for the year before, and the 
year after the date of the statement; and



if the most recently filed valuation report for the plan has specified a solvency deficiency that is 
lower than would be calculated under section 1.3.1(2) of the Regulation, a statement that 
additional contributions are not being made by an employer (or a person or entity required to 
make contributions on behalf of an employer) or by members, to eliminate the solvency funding 
shortfall determined in the most recently filed report. -08/2011 

Q7. Section 40(1)(u)(iv) of the Regulation requires JSPPs who meet the test in section  40(1) 
(u) to provide in the annual statement to plan members the contribution rates for both the 
employer and the members  “for the year before, and the year after, the date of the 
statement.”  What exactly am I required to provide? 

A7. You are required to set out the employer and the member contribution rates of the pension plan for 
the fiscal year to which the annual statement applies, and for the following fiscal year.  For example, if 
you are providing the pension statement as at December 31, 2011 you would provide the contribution 
rates for the 2011 fiscal year and the 2012 fiscal year.  If you are providing the statement as at January 
1, 2012, you would provide contribution rate information for 2011 and 2012. If you are providing the 
statement as at June 30, 2011 you would provide the information for the fiscal year from July 1, 2010 to 
June 30, 2011 and for the fiscal year July 1, 2011 to June 30, 2012. -11/2011 

Other changes under O. Regulation 177/11 that affect all pension plans 

Q8. Under the rules effected by Ontario Regulation 177/11, which pension plans are required 
to file valuation reports on an annual basis? 

A8. If a report filed for a pension plan indicates solvency concerns, the next report must be prepared and 
certified with a valuation date within one year of the valuation date of the report that indicates solvency 
concerns rather than the three year interval.   A report indicates solvency concerns if: 

the employer has elected to exclude plant closure benefits or permanent layoff benefits in 
determining the solvency liabilities of the plan and this election has not been rescinded; 

the ratio of the solvency assets to the solvency liabilities is less than 0.8 if the valuation date is 
before December 31, 2012 and less than 0.85 if the valuation date is on or after December 31, 
2012; and, 

if the solvency liabilities exceed the solvency assets by more than $5 million for a valuation date 
before December 31, 2012 and the ratio of the solvency assets to the solvency liabilities is less 
than 0.9 if the valuation date is before December 31, 2010 and less than 0.85 if the valuation 
date is on or after December 31, 2010 and before December 31, 2012. [Note: this provision will 
be revoked on December 31, 2012]  - 09/2015 

Q9. What additional information must be provided in a pension plan’s annual statement to plan 
members?



Page: 2,621 | Find Page: 

CONTACT US | SITE MAP | HELP | ACCESSIBILITY | PRIVACY | IMPORTANT NOTICES

A9. All pension plans are required to include the transfer ratio of the pension plan as of the valuation date 
of each of the two valuation reports filed most recently, and an explanation of the transfer ratio and how 
it relates to the level of funding of members’ benefits. -08/2011 

Q10 : Effective January 1, 2015, the legislation was amended to require plan administrators to 
provide statements every two years, to former and retired members.  The content and timing 
for providing these statements are set out in section 40.1(1) of the Regulation for former 
members and section 40.2(1) of the Regulation for retired members. For currently registered 
plans, the first such statement must be issued no later than July 1, 2017.  JSPPs must provide 
additional information in these biennial statements.  What additional information must JSPPs 
provide in these biennial statements to former and retired members? 

A10: Where a JSPP has specified in its valuation report a solvency deficiency that is lower than the 
amount of the solvency deficiency that would be calculated for the plan under section 1.3.1(2) of the 
Regulation, then the additional information outlined below must be included in the biennial statements. 
Section 1.3.1(2) states that the amount of the solvency deficiency of a pension plan as of a particular 
valuation date is the amount by which 'A' exceeds 'B' where: 

'A' is the sum of the solvency liabilities, the solvency liability adjustment and the prior year 
credit balance as of the valuation date, and 

'B' is the sum of the solvency assets and the solvency asset adjustment as of the valuation 
date. 

The following additional information must be provided in the biennial statement to a former or a retired 
member of a JSPP: 

a statement that the pension benefits established under the plan are not guaranteed by the 
Pension Benefits Guarantee Fund; 

a statement that, on wind up of the pension plan, the PBA allows pension benefits to be reduced 
if assets of the plan are not sufficient to meet the liabilities of the plan; and, 

if the most recently filed valuation report for the plan has specified a solvency deficiency that is 
lower than would be calculated under section 1.3.1(2) of the Regulation, a statement that 
additional contributions are not being made by an employer (or a person or entity required to 
make contributions on behalf of an employer) or by members, to eliminate the solvency funding 
shortfall determined in the most recently filed report. -09/2015

More FAQs on Biennial Statements 
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