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Content on this page has been transferred from the Financial Services Commission of Ontario
(FSCO) site as a PDF for reference. Links that appear as related content have also been

transferred and can be found at the end of this document.

FAQs for Financial Institutions
This page provides financial institutions with information relating to Old Life Income Funds (Old
LIFs), new Life Income Funds (New LIFs) and Locked In Retirement Income Funds (LRIFs).

Old LIFs and New LIFs - Q1-Q12 
LRIFs - Q13-Q14

Old LIFs and New LIFs

Q1. What information are financial institutions required to disclose to their Old LIF
clients?

A1. Financial institutions were required to inform their Old LIF clients of the following on or
before September 30, 2010:

After December 31, 2010, Old LIF owners can no longer transfer money from an Old LIF to a
LIRA.
Between January 1, 2011 and April 30, 2012, owners of Old LIFs can make a one-time
application to withdraw or transfer up to 50 per cent of the total market value of the assets
they have in their Old LIFs.  Applications for this withdrawal or transfer will not be accepted
after April 30, 2012.
On or after January 1, 2011, the maximum amount that may be paid from the Old LIF as
income each year will be the greater of the amount under the LIF formula or the fund’s
investment earnings for the previous year.

Financial institutions are also required to include in their annual statements to their clients the
amounts of any withdrawals that were taken out of the Old LIF in the previous year. - 05/10 

Q2. Between January 1, 2011 and April 30, 2012, owners of Old LIFs may apply to
withdraw or transfer up to 50 per cent of the total market value of the assets in the
fund.  How do we determine this amount?
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A2. The total market value of the assets in the Old LIF is based on the amount in the most
recent statement that was issued by the financial institution when the application was made. 
The statement must be dated within one year of the date the application was made.  - 05/10  

 

 

Q3. A client applied for withdrawal of an additional 25 per cent from his New LIF in
January 2010 using FSCO pension Form 5.1.1. Section 8.1(1) under Schedule 1.1
under Regulation 909 provides that the 25 per cent is based on “the total market
value of all assets transferred into the fund on or before December 31, 2009”.  How do
we determine this amount?

 

A3. “The total market value of all the assets transferred into the fund on or before December
31, 2009” is the market value of the assets that were transferred in relation to each particular
transfer, and is determined as of the date of the relevant transfer. You do not take into account
any increase or decrease in the value of the New LIF after the money was transferred into it.  -
05/10 

 

 

Q4. In January 2010, a client transferred $100,000 into her New LIF and applied to
withdraw 50 per cent of the total market value of the transferred assets to her RRSP
using FSCO pension Form 5.2. Section 8(2.1) under Schedule 1.1 under Regulation 909
provides that the 50 per cent is based on “the total market value of the assets
transferred into the fund in relation to a transfer of assets made on or after January 1,
2010”. How do we determine this amount?

 

A4. “The total market value of the assets transferred into the fund in relation to a transfer of
assets made on or after January 1, 2010” is the amount that was transferred into her New LIF
on the relevant transfer date.  This amount should be available in your records. You do not take
into account any increase or decrease in the value of the New LIF after the money was
transferred into it.  - 05/10 

 

 

Q5. When money is transferred into a New LIF, does the financial institution that
administers the New LIF need to be aware of the source of that money? Does the prior
locked-in vehicle’s original date of purchase need to be validated?
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A5. The financial institution that administers the New LIF will have to determine what kind of
locked-in vehicle (e.g., a pension plan, annuity, LIRA, Old LIF, New LIF or LRIF) the money was
transferred from.  This is because the 50 per cent withdrawal or transfer under the New LIF after
January 1, 2010 only applies to money that comes from a pension plan, LIRA, Old LIF or LRIF. 
It does not apply to an annuity or an existing New LIF.

It is not necessary for the financial institution that is receiving the money, to know the date on
which any prior locked-in vehicle was purchased by the owner. - 05/10 

 

 

Q6. If money is transferred to a New LIF from another New LIF, Old LIF or LRIF, is the
financial institution required to keep track of the investment income that is earned by
the transferring fund for the fiscal year up to the date of the transfer?

 

A6. The financial institution that administers the New LIF that received the transferred funds
must be aware of the investment returns that are attributable to the transferring fund’s fiscal
year, up to the date of transfer.  This information is required so that the financial institution can
calculate one of the possible maximum income payment amounts for the New LIF’s next fiscal
year.

For example, if money was transferred from an LRIF to a New LIF on December 1, 2008, and
$500 of investment income was earned in the LRIF’s 2008 fiscal year prior to the transfer, the
financial institution must ensure it determines and records the $500.  In addition, this amount
must be used to calculate the maximum income amount that is payable from the New LIF in
2009. - 07/07 

 

 

Q7. Can a financial institution simply convert an Old LIF into a New LIF? If not, will
the New LIF require a new specimen plan number, or can the Old LIF’s specimen
number be used?

 

A7. A New LIF is a completely different type of locked-in account than an Old LIF, in the same
way that an LRIF is a different type of locked-in account from a LIF. Effective January 1, 2008,
financial institutions were permitted to offer two distinct types of Ontario LIFs – Old LIFs and
New LIFs. If an owner of an Old LIF wants a New LIF, he/she must purchase a New LIF by
transferring money from the Old LIF into a New LIF.  The Old LIF cannot simply be converted
into a New LIF.

 

However, on January 1, 2011, the rules for Old LIFs, LRIFs and New LIFs will become
harmonized.  All three funds are essentially the same, except that owners of Old LIFs and LRIFs
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will have a one-time opportunity to withdraw or transfer up to 50 per cent of the money in their
account.  The rules for determining the maximum annual income payment from Old LIFs, LRIFs
and New LIFs will be identical.  The maximum income payment for all three funds will be the
greater of the amount calculated under the LIF formula, or the fund’s investment earnings from
the previous year.

 

Specimen plan numbers appear to be an issue for the Canada Revenue Agency (CRA), but not
for FSCO. You may wish to contact the CRA’s Registered Plan Directorate at 1-800-267-3100 to
discuss this question.  - 09/10 

 

 

Q8. If an individual merges two LIRA accounts from two different financial institutions
into a New LIF, the funds are likely to be transferred into the New LIF at different
times. Should the receiving financial institution determine the calculation for the 50
per cent withdrawal or transfer when each amount is received separately, or base it
on the total amount when both are received? Is the individual entitled to a second 50
per cent withdrawal or transfer after the second transfer is made?

 

A8. The 50 per cent withdrawal or transfer applies to each individual transfer of money into the
New LIF. Each time a sum of money is transferred into the New LIF from a LIRA, LRIF, Old LIF or
pension plan, the New LIF owner has 60 days from the date of the transfer to apply to the
financial institution to withdraw or transfer up to 50 per cent of the amount that was transferred
into the New LIF. For each withdrawal or transfer, a separate application has to be made.  -
05/10 

 

 

Q9. If an individual wants to transfer in-kind securities from a locked-in account
(other than a New LIF) into a New LIF, and the securities are received by the New LIF
on different days, on what date can the individual apply for the 50 per cent withdrawal
or transfer?

 

A9. If an individual makes a single transfer of funds which are invested in securities into a New
LIF, the assets related to that transaction may be deposited into the New LIF on different dates. 
This is because those assets are being transferred in-kind from other locked-in accounts. The
date of transfer for the 50 per cent withdrawal or transfer application is based on the last date
on which any of those assets are actually transferred into the New LIF. The individual has 60
days from that date to make his or her application.
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In such a case, the financial institution that administers the New LIF must inform the individual
prior to making the transfer that he/she will only be able to apply for the 50 per cent withdrawal
or transfer after the last deposit of assets has been received by the financial institution.  The
financial institution also needs to advise the owner once the transfer has been completed.  -
05/10 

 

 

Q10. If a client applies for a 50 per cent withdrawal or transfer from his/her New LIF,
when is the financial institution required to pay or transfer the money?

 

A10. The financial institution is required to make the payment or transfer within 30 days of
receiving the completed application form and accompanying documents from the owner of the
New LIF. - 05/10 

 

 

Q11. How are investment returns in a particular year calculated if there has been a 50
per cent withdrawal or transfer from a LIF?

 

A11. Follow the steps below to easily calculate investment returns that are attributable to a
particular fiscal year for a LIF:

1. Take the balance in the LIF at the end of the fiscal year.
2. Subtract the balance in the LIF at the start of the fiscal year.
3. Add the value of any money that was withdrawn or transferred out of the LIF anytime during

the fiscal year (e.g., income payments to the client, transfers of money to other accounts,
unlocking application amounts that were moved out, etc.).

4. Subtract the value of any new money that was deposited into the account anytime during the
fiscal year (e.g., amounts transferred into the account from other accounts, etc.).

Example: 

On January 1st the balance in the New LIF was $50,000 and on December 31st of the same year
the balance in the New LIF was $60,000. The owner received a $5,000 payment from the New
LIF during the year as his annual income payment. That year, he also transferred $3,000 from a
LIRA into his New LIF, and withdrew 50 per cent of that amount ($1,150).

 

To calculate this client’s investment return for the year, you would do the following:

$60,000 (balance on December 31)  
Minus $50,000 (balance on January 1);
Plus $6,150 ($5,000 income payment and $1,150 unlocked amount that was withdrawn);
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Minus $3,000 (transfer received from LIRA);
Equals $13,150 (the investment income).

Therefore the client’s investment return for the year was $13,500.  - 05/10

 

 

Q12. If a client with an Old LIF wants to use this money to purchase a New LIF, does
the financial institution have to pay out the minimum annual income amount from the
Old LIF?  Does it also need to set the maximum income payment amount for the New
LIF to zero?

 

A12. If money is transferred from an Old LIF to a New LIF, any minimum amount that is
required to be paid out of the Old LIF under the federal Income Tax Act must be paid out of the
Old LIF before the end of its fiscal year. No money can be paid out of the New LIF during the
fiscal year when the transfer occurred.  - 07/07 

 

 
 

LRIFs

Q13. What information are financial institutions required to disclose to their LRIF
clients?

 

A13. Financial institutions must inform LRIF owners of the following at the beginning of the
fiscal year of the fund that ends on December 31, 2010:

 

They will not be able to receive payments for all or part of any unused income payment
amounts that were carried forward from a previous year.
As of January 1, 2011, LRIF owners who choose to be paid less than the maximum annual
income amounts will not be able to carry forward the difference and add it to their maximum
income payment amounts for future years.

Financial institutions must inform LRIF owners of the following on or before September 30,
2010:

After December 31, 2010, they can no longer transfer assets from an LRIF to a LIRA.
Between January 1, 2011 and April 30, 2012, they may make a one-time application to
withdraw or transfer up to 50 per cent of the total market value of the assets that are in their
LRIF fund(s).  Applications for this withdrawal or transfer will not be accepted after April 30,
2012.
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On or after January 1, 2011, the maximum amount that may be paid from the LRIF as
income each year will be the greater of the amount under the LIF formula or the fund’s
investment earnings from the previous year.

Financial institutions are also required to include in their clients’ annual statements the amounts
of any withdrawals that were taken out of the fund in the previous year.  - 05/10 

 

 

Q14. Between January 1, 2011 and April 30, 2012, owners of LRIFs may apply to
withdraw or transfer up to 50 per cent of the total market value of the assets in the
fund.  How do we determine this amount?

 

A14. The total market value of the assets in the fund is based on the amount in the most recent
statement that was issued by the financial institution at the time of the application.  The
statement must be dated within one year of the date the application was made.  - 05/10 

More information:

 Want to view a link in a new window?
Right-click the link and select "open in new window"
 
FSCO Policies on Locked In Accounts
FAQs on Rules for Ontario Locked-In Accounts

https://www.fsrao.ca/industry/pensions/regulatory-framework/guidance-pensions
https://www.fsrao.ca/faqs-rules-ontario-locked-accounts
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